همانگونه که در مقاله پارچه شناسی مطالبی راجب به انواع پارچه ها ی بدست آمده از الیاف طبیعی و
الیاف مصنوعی بیان کرده بودیم، اکنون روش شست و شو انواع پارچه ها را با هم برسی میکنیم:

روش شست و شو انواع پارچه!
روش شستن پارچه های پنبه ای
لباس های پنبه ای را قبلا در آب گرم و صابون خیس کنید. بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه که در آب ماند آنها را خوب چنگ بزنید. لباس ها را در سایه خشک کنید. زیرا آفتاب رنگ آنها را خراب می کند. در کشورهای تولید کننده لباس، روی لباس های دوخته شده تصویر غوزه پنبه، نشان پارچه پنبه ای است. لباس های نخی و کتانی اغلب اليافی محکم دارند و می توانند درجات بالاتر دمای آب را تحمل کنند.
آنها را پس از شست وشو در ماشین لباسشویی هنگامی که هنوز کمی مرطوب هستند اتو کنید و از اتوی بخار یا اسپری آب هنگام اتوکشی استفاده کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. لباس های نخی سفید را می توان با استفاده از سفید کننده ها لکه گیری کرد. اما توجه داشته باشید که پس از لکه گیری لباس را خوب آب کشی کنید تا مایع سفید کننده به صورت لکه های زرد رنگ روی لباس باقی نماند.
روش شستن پارچه های کتانی
پارچه های کتانی چون دارای سطح صاف و درخشنده ای هستند چرک كثافات به آسانی از روی آنها برطرف می شوند . هنگام شست و شو، لکه های باقی مانده روی پارچه های کتانی آسان تر از پارچه های پنبه ای برطرف می شود از این رو شست و شوی آنها آسان تر است. خاصیت آب رفتگی کتان مانند پنبه نیست. لباس های لینن را می توان با دست یا با ماشین لباس شویی شست و یا از طريق خشک شویی تمیز کرد.
این لباس ها را نیز هنگامی که مرطوب هستند با اتوی داغ اتوکشی کنید. لباس هایی از جنس لینن را می توانید در صورتی که رنگ خودشان سفید باشد با سفید کننده لکه گیری کنید یا برای مدت کوتاهی در مایع سفید کننده خیسانده و سپس خوب آب کشی نمایید.
در کشورهای اروپایی و آمریکایی برای اطلاع مصرف کنندگان، روی لباس های دوخته شده علامت تمام کتان
(Leinen – Rein ) و علامت نصف کتان ( Leinen – Halb ) وصل می کنند. علامت L نشان دهنده کتان است.

روش شستن پارچه های پشمی
آب گرم و صابون، مواد قلیایی قوی و چنگ زدن به پشم آسیب می رساند و باعث نمدی شدن و کوتاه گشتن عمر منسوجات پشمی می گردد. این لباس ها را با دست در آب سرد بشویید یا به روش خشک شویی تمیز کنید. برای این کار، از صابون های خنثی و کمی اسیدی استفاده کنید. معمولا صابون یا پودر لباس شویی در پارچه های پشمی متراکم می گردد و بعد از خشک شدن ذرات سفیدک بسیار ریزی ( اصطلاحا صابون زدگی در سطوح آن دیده می شود. برای رفع صابون زدگی دو قاشق چای خوری سرکه در هر لیتر آب بریزید و لباس را به مدت ده دقیقه در آن قرار دهید. سپس با آبی که چند قطره آمونیاک به آن افزوده شده. شست وشو دهید و با آب خالص آبکشی نمایید.
از قرار دادن لباس های پشمی در مقابل نور شدید خورشید جهت خشک کردن پارچه خودداری کنید. طریقه خشک کردن پارچه های پشمی بدین صورت است که آنها را بر روی پارچه ای نخی پهن می کنند ( به علت تغییر شکل، از آویزان کردن خودداری می شود) یا آن را در داخل یک توری می گذارند و توری را به بند لباس آویزان می نمایند ، بهتر است برای این کار، یک جوراب نایلون زنانه را به داخل یکی از آستین های لباس پشمی فرو ببرید و سر دیگرش را از آستین دیگر بیرون بکشید و سپس گیره های لباس را به دو سر جوراب وصل نمایید. در این صورت لباس ابعاد اصلی خود را حفظ می کند.
روش شستن پارچه های ابریشمی
باید با آب ملایم، صابون یا پودرهای قلیایی ضعیف و آب کشی مکرر شسته شود. پارچه ابریشمی را چنگ نزنید و آن را نچلانید؛ چون چروک بر روی ابریشم باقی می ماند. اگر پارچه ابریشمی سفید بعد از چند بار شست وشو غلط ، زرد رنگ شد و جلای سابق خود را از دست داد، باید مدتی آن را در محلول آب و شیر خوراکی خیس کنید و سپس نسبت به شست وشوی آن اقدام نمایید. پس از آب کشی، آن را در پارچه ای حوله ای می پیچند تا کمی خشک گردد.
نور شدید خورشید به الیاف ابریشم صدمه می زند. به خصوص رنگ آن را از بین می برد. از آن جا که اغلب ابریشمهای رنگ شده، رنگ پس می دهند بهتر است این لباس ها را خشک شویی کنید. در غیر این صورت پارچه های ابریشمی را با دست و با آب گرم و صابون به آرامی بشویید و آب کشی کنید. آب اضافی پارچه را با اندکی فشردن آن بگیرید و در حالی که هنوز مرطوب است آن را با درجه مخصوص ابریشم اتو کنید. پارچه ابریشمی را برای خشک کردن بر روی یک سطح صاف بیندازید و هیچوقت آن را آویزان نکنید. همچنین بهتر است لباس تان را تا نکنید چون رد تا روی آن باقی می ماند. به جای آن بهتر است آن را روی جالباسی آویزان کنید. شست و شو انواع پارچه !
روش شستن پارچه های ریونی
پارچه ریون یکی از پارچه های پر مصرف و نسبتا مرغوب است و در اکثرلباسهای زنانه و دخترانه به کار رفته اند؛ این پارچه ها دارای طول عمر و ماندگاری بالایی هستند، اما باز هم نیاز به مراقبت دارند و در صورت استفاده درست و اصولی از آنها میتوان تا مدت زیادی از آن استفاده کرد؛ برای نگهداری بهتر از این نوع پارچه حتما نکات زیر را مدنظر داشته باشید. این پارچه ها قابل شستوشو با ماشین لباسشویی هستند، اما باید از آب ملایم برای شستوشوی آن استفاده کرد. بهتر است موقع شستن از مایع سفید کننده استفاده نکنید.
لباس دوخته شده با ریون را ابتدا پشت و رو کنید و سپس در ماشین لباسشویی بیندازید. بهترین راهکار شستوشوی لباس با پارچه ریون به این صورت است. ابتدا تشت را از آب ولرم پر کنید به ازای هر یک لیتر آب، یک قاشق غذاخوری شامپو یا نرم کننده بریزید. پارچه ریونی فقط نیاز به 15 تا 20 دقیقه خیساندن دارد. پس از آن با توجه به حساسیت مواد، حواستان باشد که آن را با چلاندن خشک نکنید. در حالیکه هنوز مرطوب است فرآیند کشش ملایم را شروع کنید. با استفاده از قلاب یا اجسام سنگین، وزن لباس را به هنگامی که در حال خشک شدن است، کاهش دهید.
ویسکوز ریون در اثر رطوبت استحکام خود را به طور قابل ملاحظه ای از دست میدهد و پس از خشک شدن، استحکام اولیه خود را دوباره به دست میآ ورد. از این رو، هنگام شستوشو لازم است به این موضوع توجه کنید که اگر پارچه های ضخیم را پس از شستوشو آویزان نمایید کش میآید، شل میشود و باعث تغییر شکل آن میشود. هنگام خشک شدن کامل، مطمئن شوید که لباسهای ظریف خود را به درستی نگه دارید تا کیفیت آن حفظ شود.
روش شستن پارچه های استاتی
به طور معمول برای استات فقط خشکشویی مجاز است اما بهتر است همواره به برچسب آن توجه شود. به ندرت انواعی از آن با قابلیت شست و شو نیز وجود دارد. در این صورت ممکن است لباس را با یک شوینده ملایم و آب نیم گرم بشویید و به دور از حرارت مستقیم خشک نمایید. همچنین نمونه هایی از پارچه های استات نیز در بازار هستند که برای تمیز کردن آنها باید از پارچه استفاده کرد و نه مواد شوینده و آب.
روش شستن پارچه های نایلونی
لباسی با پارچه نایلونی به شدت مستعد رنگ گرفتن از لباس های دیگر است و به همین دلیل توصیه می شود که به صورت مجزا شسته شود. لباس های نایلونی را بهتر است با دست بشویید زیرا الیاف ظریفی دارند. در صورتی که از ماشین لباس شویی برای این لباس ها استفاده می کنید درجه شست وشو را روی درجه مخصوص الیاف مصنوعی قرار دهید. منسوجات نایلونی پس از شست وشو فورا خشک می شوند ، زیرا رطوبت کمی به خود جذب می کنند.
به خاطر داشته باشید که پارچه های سفید از این جنس، برای جلوگیری از زرد شدن، باید به طور جداگانه شسته شده و گاهی از سفید کننده برای آنها استفاده شود. پارچه نایلونی الکتریسیته ساکن تولید می کند، برای این مورد، استفاده از نرم کننده را در شست و شوی لباس فراموش نکنید. یکی از معایب پارچه یا لباس نایلونی این است که در نور آفتاب مقداری تغییر رنگ می دهد. لباس را در دماهای پایین خشک کنید تا دوام طولانی تری داشته باشد. در هنگام اتو کشی به این نکته دقت کنید که اتوی داغ موجب ذوب شدن نایلون می شود پس حرارت را تا حد امکان کم کنید.
روش شستن پارچه های پلی استری
این پارچه نسبت به لکه ها مقاومت بالایی دارد و می توان آن را به راحتی در خانه شسته خشک کرد. لباس پلی استر می تواند با ماشین شسته و خشک شود و بدون هیچ نگرانی خشکشویی شود. پلی استر به علت جذب کم رطوبت و جمع شدن الکتریسیته ساکن تمایل زیادی به گرد و خاک دارد. این عیب را می توان با استفاده از مواد ضد الکتریسیته ساکن ( مواد نرم کننده لباس ) رفع کرد. چون این الیاف آب جذب نمی کند و در آب متورم نمی شود، لذا منسوجات حاصله به راحتی شسته می گردد و فورا خشک می شود. لباس ها را در دماهای پایین خشک کنید تا دوام طولانی تری داشته باشند.
روش شستن پارچه های اکریلیکی
این لباس ها را هم می توانید با دست و هم با ماشین لباسشویی با درجات کم بشویید. پارچه های از جنس آکریلیک را می توان خشکشویی نیز کرد. برای کاهش ایجاد پرزدانه در سطح لباس، آنها را پیش از شست وشو به پشت برگردانید. برای جلوگیری از ایجاد الکتریسیته ساکن در لباس ها، می توان در مرحله آب کشی، از مایع نرم کننده استفاده کرد. این لباس ها سریع خشک می شوند. برای خشک کردن باید آنها را روی سطح صاف و تمیزی پهن کرد تا در معرض هوای آزاد خشک شوند. پارچه های از جنس اکریلیک معمولا چروک نمی شوند، در صورت نیاز به اتوکشی، باید پارچه را در حالت خشک اتو کرد.
